Onderdelen

De volgende 1-wire onderdelen worden door mij gebruikt

 • DS18B20 Een temperatuur sensor van 12 bits precisie, met een nauwkeurigheid van een 0,5 graad.Download this datasheet in PDF format
 • DS2480B Een rs232 naar 1-wire bus driver.Download this datasheet in PDF format
 • DS2409 Een microlan controller, om een 1-wire bus uit te breiden.Download this datasheet in PDF format
 • DS2408 Een 8 bits i/o interface.Download this datasheet in PDF format
 • DS2450 Een 4 kanaals 16 bits ADC.Download this datasheet in PDF format

  Weerstation via 1-wire

 • Windsnelheid en richting, druk en luchtvochtigheid.

   

  Aansluiten en gebruik

  Voor de bekabeling en connectors gebruik ik RJ11 met 4 aderig telefoon snoer. De zelfde pin volgorde wordt ook door  www.aagelectronica.com gebruikt.
  Pin1 is externe 5v, 4 is voor de externe massa, pin 2 is data/voeding en 3 de data massa.

  De DS18B20 wordt oa geleverd in to92, dus transistor behuizing. De rest van de IC's zijn smd's, er zijn smd naar dil voeten te krijgen maar ik soldeer het direct op een patch board via zgn patch draad, priegel werk dus.

  De DS18B20 kan ook gebruikt worden om de watertemperatuur te meten.  Soldeer van de vieraderig telefoondraad pin 2 aan de data pin (middelste pin van de DS18B20) en de massa  aan pin 1 en 3!. Wanneer de externe voeding of massa  niet op pin 3  aangesloten is, is de sensor niet stabiel. Isoleer met krimpkous de poten  De sensor kan nu worden ingegoten worden in hars em/of een waterdicht buisje gebruikt worden.


  Een waarschuwing, wees voorzichtig met vocht, wanneer de RJ11 connectors of de DS18B20 aangetast worden door oxidatie kunnen er hele wazige problemen optreden!

De sensors zijn in de epoxy hars ingegoten. Rechts is voor water temperatuur, via de U-vormig buis komt de sensor en draad niet in contact met het water.

Ulterius