Inleiding

 


Op deze website staan mijn ervaringen met meet en regeltechniek en electronica, hiervoor maak ik gebruik van de 1-wire onderdelen van Maxim. De 1-wire onderdelen maken gebruik van een bus over 2 draden, waarbij de voeding ook over deze bus kan lopen, de bus kan worden gestuurd via rs232, usb of i2c. De bus heeft meestal een snelheid van 19k2. Elk onderdeel heeft een eigen id van 64 bits op de bus. De onderdelen bestaan oa uit temperatuur sensors, 16 bits ADC, IO. Hiermee is het mogelijk bijvoorbeeld om weerstations, temperatuur en andere regelingen te bouwen. Ik maak gebruik van OWFS op een linux server om deze 1-wire bus aan te sturen, hiermee is het eenvoudig via scripts de onderdelen uit te lezen en te besturen.
Lees dit eerst voor je aan de slag gaat!


Toepassingen


Kas

Na een derde keer te zijn verhuisd had ik de gelegenheid om een kas van mijn dromen te bouwen, met de ervaringen van eerdere kassen. Na wat omzwervingen met directe elektronica regelingen kwam ik uiteindelijk uit op de spullen van Maxim met 1-wire. Het voordeel van deze onderdelen is dat ze gebaseerd zijn op een bus. De lengte van de bedrading doet er dan minder toe en er kunnen meerdere sensors en en andere onderdelen op de zelfde paar draden gezet worden. zie ook hier. Sinds kort heb ik de pc vervangen door een Beaglebone Black mini systeem

Status pagina van de kas.

 

Temperatuur

Mijn kas wordt verwarmd door een eigen CV ketel, met vloerverwarming. De temperatuur regeling is een gewone aan/uit regeling via een reedrelais of solidstate relais met dit schema De cv vloerverwarming wordt geregeld via een Danfoss TWA-K elektrische klep . Verder staan er nog 3 Jaga lage convector cv radiators voor de ramen. Het voordeel van deze radiator is dat ze van koper gemaakt zijn en dus meer bestand tegen vocht.

 

In de zomer hangt er groen schermgaas van 80% van de tuinbouw buiten voor de ramen en zelfbouw elektrische raam en ventilatie strips openers zorgen voor de ventilatie.  Wel is gebleken dat ventilatie hoog/laag en het tegen over elkaar open zetten erg belangrijk is. Er zijn ventilatie strips boven in de achterwand en boven in de ramen, De ventilatie gaat in fasen open bij stijgende temperatuur, eerst de strips boven de ramen en dan de achterwand. Wanneer de temperatuur dan nog verder oploopt gaat er ook nog een raam open. Hierdoor loopt de luchtvochtigheid wel erg terug.

 

Het water

De verwarming van de vijver gaat op de zelfde manier als de vloerverwarming , met vloerverwarming kunstof leiding op een rol in het filter, ook aangesloten op de cv.

 Verder is er nog een vlotter sensor in het filter, voor het waarschuwen en om de pomp uit te schakelen als het water te laag wordt en een sensor in de vijver zelf voor als het water te hoog wordt bij een verstopping naar het filter terug. Deze vlotter worden uitgelezen via de DS2450, met een weerstand in serie. Het water in het filter (onder de planken) wordt automatisch bijgevuld via een regenton met een mechanische vlotterkraan.

 

Ulterius